top of page

HISTORIEN OM AFTER DARK

89ca1073-b89f-474c-8072-1ac867883769.jpeg
Afterdarklogo.png

Alltsammans började 1976 på diskoteket Shazam i Stockholm. Tre unga män klev upp på scenen och lanserade en för Sverige ny företeelse - dragshow... Succé över en natt och inom loppet av bara några månader öppnade Christer Lindarw och Lars Flinckman sin egen klubb, som fick samma namn som de döpt sin showgrupp till... AFTER DARK.
 

Klubben blev snabbt innestället framför andra i Stockholms nattklubbsvärld. ALLA var där - kändisar, kungligheter, popstjärnor från hela världen - alla ville se den nyskapande och omtalade showen. Det var kittlande, lockande, spännande, farligt och skandalöst. "När alla andra kastade bh:n, då satte vi på oss den!"

TV filmade föreställningen 1978 och köerna ringlade längre än vad David Bagares gata var lång. Därför var det ett självklart steg som togs 1980, då det utannonserades att After Dark skulle ha en egen show på anrika Hamburger Börs. Spaltmeter efter spaltmeter i pressen. Lysande recensioner och fullsatt. Inte sedan Karl Gerhards galanta revyer, inte sedan Git Gay glittrande viftade med sina lösögonfransar, hade svensk underhållning presenterat något så extravagant, storslaget och nyskapande inom dekor, ljussättning, kostymer och artisteri.

 

After Dark var definitivt här för att stanna. Showerna avlöste varandra på Hamburger Börs, den ena större och mer påkostad än den andra. De utvecklades till att likna rena Broadway- och Las Vegasuppsättningar.
 

After Dark öppnade vägen för den stora våg av shower och musikaler som satts upp i landet sedan dess. Och intresset har inte bara varit stort i Sverige.

Förutom över ett 20-tal TV-shower och framträdanden i Skandinavien, har After Dark även hunnit med ett antal gästspel i Europa och USA. Bl a ett 8 månader långt, bejublat gästspel i Madrid 1983, följt av 6 månaders succéföreställningar på berömda Alcazar Theatre i San Francisco. 1987 gjorde gruppen en 4 månader lång succé på berömda Harrahs Hotel i Lake Tahoe, USA. Listan kan göras hur lång som helst…

07-01_GraceJones.jpg
16-04_rida.Sv_v.jpg

Men aldrig har man svikit den svenska publiken. 1991 tog man hela rasket ut på Sverige-turné. Med ett gigantiskt tält reste After Dark genom landet tillsammans med Jan Malmsjö och Anders Berglunds storband i föreställningen ”Scensommar”. Utsålda hus överallt och succén flyttande in på Börsen under vintern.
 

Efter ett triumfartat gästspel på Gran Casino de Barcelona 1995, började man förbereda det stundande 20-årsjubileet – premiär i januari 1996. Det firades i dagarna tre… förlåt… det firades i ÅREN tre!!! Den enorma publiktillströmningen gjorde att man förlängde och förlängde på Börsen i Stockholm, Rondo i Göteborg och Amiralen i Malmö.

Men trycket på biljetter verkade aldrig avta. Man tog med sig showen ut på en turné genom Sverige som närmast kan liknas vid en Eriksgata för Christer Lindarw och Lars Flinckman, tillsammans med sin fantastiska ensemble. 20-årsjubileet avslutades med två utsålda hus i Globen 1998. Därefter har After Dark gjort ytterligare en bejublad turné genom landet. 

 

2004 blev året då After Dark tog ännu ett steg i Showbiz och gav sig in i Melodifestivalen. Med sången ”La dolce Vita” erövrade de en ny generation fans och kom till slut på tredjeplats. Hösten 2004 släpps en skiva, samtidigt som en ny show, även den kallad ”La dolce Vita”, sattes upp på Tyrol (Gröna Lund, Stockholm).Därefter har den spelats för fulla hus i Malmö och Göteborg.

Inför denna show förnyades ensemblen med många nya förmågor, både inom dans och dragshow. 
Våren 2007 var det återigen dags för Melodifestivalen. 
After Dark ställde upp med "(åh), När ni tar saken i egna händer". Medverkade i numret gjorde även Bosse Bildoktorn,Tina Nordström, Ernst Kirchsteiger och Martin Timell.

070223_001.jpg
170912 After Dark_12A7464.jpg

Efter en välbehövlig paus var det 2009 återigen dags att sätta upp en ny show. Ny parhäst och medlem är Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson. Premiären i Eskilstuna gjorde stor succé. Hösten 2009 intar After Dark Tyrol i Stockholm för att spela sin bejublade show. 

Det enda regn som verkar falla över gruppen är ett regn av utmärkelser. 
För att nämna några:


* Kasperpriset 1979 – Dagens Nyheter.

* Årets Artist 1982 – Stallbröderna.

* Årets Bästa Showgrupp 1984 – Nöjesforum.

* 1985 fick After Dark San Franciscos teater och kritikerpris för Bästa Huvudroll (Christer Lindarw), Bästa Ljussättning och Bästa Produktion.

* Christer Lindarw har dessutom två år i rad blivit utnämnd till Sveriges Vackraste Kvinna(!) i veckopressen.

* TV-showen Mycké Nöje med Christer Lindarw var Kanal 1 Nöjes bidrag till Montreux 1995.

* Årets drag och Årets Show på Gaygalan 2005.

* Christer Lindarw fick Guldmasken för Bästa kostym 2005.

* Christer Lindarw fick Eskilstuna Stads Musikpris 2006.

* Christer Lindarw är också en prisad kostymdesigner, och har ritat kläder till de flesta inom svenskt nöjesliv.

* Hösten 2004 visades Christers kläder genom tiderna i en utställning som ”Dressed for success” på Dansmuséet i Stockholm.After Dark – nu hetare än någonsin

bottom of page